Fun Facts - Értelem és érzelem (1995)

Képtalálat a következőre: „sense and sensibility movie kate winslet emma thompson sisters”




Minden filmről tudunk általánosságokat, mint például hogy ki játszik benne, ritkább esetben kapott-e Oscar-díjat, még ritkább esetben esetleg azt, hogy hol játszódik.
De léteznek más, sokkal kevésbé ismert tények, amiket csak a fanatikus rajongók tudnak. A vicc kedvéért (mert hát Jane Austen rajongók vagyunk, vagy mi a szösz?) utána jártam az Értelem és érzelem című filmmel kapcsolatos néhány ilyen ténynek. 

  1. A forgatás 65 napig tartott és javarészt Devon-ban vették fel a filmet, ahol a regény cselekménye is játszódik. Emma Thomson és Kate Winslet tettek egy körsétát Salisburry-ben (az egyik helyszínen), és a kutya sem figyelt fel a két világsztárra.

    (cineplex.com)

  2. A producer látta, hogy Emma Thomson írt egy történetet egy lányről, aki sosem látott "péniszt" és úgy írta le a barátját, mint akinek egy állat van a lába között. Ezután kérte fel arra, hogy írja meg a forgatókönyvet.
  3. Emmának 5 évbe telt az "adaptáció" megírása és Stephen Fry is a segítségére volt benne. Emma nem egyszer Austen leveleivel aludt, hogy emlékeztesse őt az írónő humorára. A film humora innen fakad, a könyv ugyanis nem ennyire vicces.
  4. A rendezőnek, Ang Lee-nek nem nagyon ment a régies angol, a modern angolról „fordítottak” neki.
  5. Az első napon Ang Lee megjegyezte Kate Winslet-nek, hogy ne aggódjon, később jobban fog neki menni.
  6. Emma Thomson ezen a forgatáson találkozott későbbi férjével, de akkor még más felesége volt. Titkos kapcsolat alakult ki köztük.
  7. A szereplőgárdának mozdulat-órákon kellett részt venniük, hogy hitelesen tudjanak például pukedlizni vagy meghajolni.
  8. Stephen Fry állítása szerint Emma Thomson először Hugh Laurie-nak (Dr. House) szánta Brandon ezredes szerepét, de aztán látta Mr. Palmer-ként a meghallgatáson. (Wow!!!)

    Hugh Laurie
    (janeaustenfilmclub.blogspot.hu)
  9. Emma Edward Ferrars szerepét egyértelműen, kifejezetten Hugh Grant számára írta. A forgatás alatt a Jane Austen Társaság panaszkodott, hogy a színész "túl jóképű" Ferrars-nak. Hugh Grant hajlandó volt alacsonyabb „gázsit” is elfogadni a szerep eljátszásáért, mint általában, hogy részt vehessen a filmben.
  10. Kate Winslet és Emma Thomson a film forgatása előtt hosszú ideig együtt éltek, hogy hitelesen tudják átadni a testvéri "köteléket".



Kviz nekünk, tesztelendő a tudásunkat ITT




0 megjegyzés