Isten pénze




Karácsony napján és mi más kerülhetne fel erre a blogra, mint Dickens-től a Karácsonyi ének. Idővel majd a hagyományos változatot is felteszem, de most - de jó nektek - megosztom veletek a regényből készült musicalváltozatot.

Nem tudom, észrevettétek-e már, de amikor valamit nagyon nem akarunk megtenni, tényleg semmi, de semmi kedvünk hozzá, na, akkor abból a szinte mindig csodajó dolgok kerekednek ki. Sok kedvenc filmemet, darabomat, könyvemet köszönhetem ennek az alapigazságnak és ilyen az Isten pénze is (meg A nyomorultak): abszolút nem volt kedvem ahhoz, hogy megnézzem, de a családom elrángatott a színházba és azóta imádom úgy, ahogy van.

Aki alapból nem retteg vagy viszolyog a musicalektől, és szereti a történetet, szerintem adjon egy esélyt ennek, mert a zene fergeteges (Tolcsvaynak köszönhetően, a szöveg pedig Müller Péter és Müller Péter Sziámi műve és szintén maradandó élmény szerintem), a színészek is jók, a vége pedig... hát, garantált.

Persze nem lehet vitatni, hogy én elsőként (és még utána vagy kétszer) élőben láttam, ez pedig egy elég gyér minőségű felvétel, szóval az élmény kicsit más lehet, de a kommenteket olvasva... hátha :(

A régebbi, Madáchos változatot osztom meg veletek (jelenleg az Operettszínházban fut a darab).

Aki bevállalja, annak jó szórakozást :)


A 200 éve született Charles Dickens Karácsonyi ének című kisregényéből írt musical főhőse a lelkileg sivárrá vált, idősödő milliomos, Ebenézer Scrooge. A történet időpontja Karácsony, illetve több karácsony is, hiszen hősünket halott üzlettársának szelleme ekkor látogatja meg és időutazásra invitálja életének korábbi szentestéire. Scrooge múltbéli karácsonyai filmként peregnek le szemei előtt és emlékeiben kalandozva eszébejut, hogy mennyivel gazdagabb volt, amikor még nem a pénz volt az egyetlen érték, amiért lelkesedni tudott.


1. felvonás: YOUTUBE

2. felvonás: YOUTUBE





0 megjegyzés