Elfújta a szél (Gone with the Wind)




Ma tartják a hivatalos amerikai elnökválasztást (persze jó ideje tart már az "előzetes" vagy hogy hívják).
Mint tudjuk, nem szokásom szó nélkül hagyni az ehhez hasonló, és jelen esetben sokunkban ambivalens érzéseket keltő monumentális politikai eseményeket, hát most sem teszem.

Próbáltam rájönni, mi is passzolna igazán ehhez a alkalomhoz és ne döbbenjen le senki, amikor e film mellett tettem le a voksom. Amellett, hogy korát meghazudtolóan magával ragadó és látványos, az amerikai történelem egy olyan korszakát dolgozza fel a maga romantikus módján, amit valószínűleg mi magyarok a leginkább ismerünk: az amerikai polgárháborút.
Az amerikai polgárháború idején játszódó történet főhőse egy georgiai ültetvényes gyönyörű lánya, Scarlett O'Hara (Vivien Leigh). A tüzes és makacs teremtés hiába szerelmes a szomszéd birtokos legidősebb fiába, Ashley-be (Leslie Howard), a fiatalember mégsem őt, hanem unokatestvérét választja. Házasság és pusztulás, születés és halál kíséri végig Scarlett életét, melyben egy különös férfi, Rhett Butler (Clark Gable) válik főszereplővé.
A film alapját képező könyv: Margaret Mitchell: Gone ​with the Wind

Ne felejtsük el megemlíteni azt a nem mellékes tényt, hogy ebben a moziban található az a csók, amit a filmvilág legemlékezetesebb csókjának választottak.

Linkek (A két rész egyben)






0 megjegyzés